7 První job v Austrálii
Po úspěšném začátku, kdy se mi podařilo najít nové bydlení a poznat nové přátelé přišla na řadu poslední starost a to najít nějaký pěkný job. Problém byl pouze v tom, že na mě asi začal dopadat ten časový posun a já byla strašně líná cokoliv vyřizovat. Nicméně penízky rapidně ubývaly, takže se nedalo nic jiného dělat a začít hledat.
Obcházet restaurace se mi moc nechtělo, tak jsem se rozhodla začít na Internetu. Prošla jsem nějaké weby na hledání práce, rozeslala několik životopisů a čekala. Mezitím jsem si začala vyřizovat pracovní povolení na Imigračním a když bylo i tohle vyřízeno (nebyl s tím vůbec žádný problém) tak už nebylo více výmluv a musela jsem začít aktivně hledat.
Než jsem ovšem vyrazila do ulic, ozvali se mi na jeden ten můj životopis a rovnou jsme se domluvili na trial (zácvik). Už když jsem šla na první schůzku, tak mě ta kavárna úplně nadchla. Je to původně Belgická restaurace, v rámci které funguje také pekařství, takže každý den je tu čerstvý „evropský chléb“, muffiny, croisanty, bagetky a všechno je výhradně organic (myslím, že v Čechách se tomu říká „bio“) a hlavně to chutná hezky česky.
Hned při první schůzce mě zkoušeli, jestli umím nosit víc talířů nebo nosit servírovací tác s drinky, easy :o) Kromě toho tam můžu každý den jíst a pít v hodnotě $15, což je opravdu slušné. A navíc si můžu objednat cokoliv z menu i z denních specialit. Další velkou výhodou a pro mě také výzvou je, že všichni moji spolupracovníci mají angličtinu, jako první jazyk, takže mám anglickou konverzaci z první ruky :o)
Také jsem se zúčastnila orientace pro nové zaměstnance (otevírají totiž novou pobočku v Surry Hills, tak nás je nových víc) a tam nám 7 hodin tloukly do hlavy, jak je důležitá týmová spolupráce, přátelské pracovní prostředí, znalost toho co servírujeme a tak. Každý jsme dostali obsáhlou složku s různými instrukcemi, třeba jak si mýt ruce, jak zvedat těžkou krabici nebo jak se používá deodorant :o) Také tam jsou popsána a vyfocena všechna jídla i drinky z menu, včetně podrobného popisu, tak je to fajn. Už můžu zákazníkům zasvěceně doporučovat. V rámci orientace bylo také „food tasting“, takže jsem se konečně pořádně najedla a chutná to vážně super.
Jediný problém tu mám s tím, že se spoustu jídel a hlavně pečivo jmenuje francouzsky a to je pak někdy docela boj. Asi budu muset navázat kontakty s nějakým Francouzem, aby mi dal základní lekci francouzštiny. Už to pro mě byl výkon, naučit se vyslovit jméno naší restaurace, je to „Le Pain Quotidien“, což v překladu znamená denně čerstvý chléb. Super je také to, že tahle restaurace má pobočky všude po světě (Lodnýn, Dubai, New York, Bahrajn, Rusko atd.) a pokud si budu přát, není problém mě potom převést na jakoukoliv pobočku ve světě – wau, budu o tom, přemýšlet :o)
A ještě jednu story vám musím napsat. Podařilo se mi osobně poznat již dříve zmiňovaného mutanta z Hyde Parku a dokonce jsem ho pro vás i vyfotila. Jak jsem zjistila, tak zvířátko je „possum“, což jsem ve slovníku našla česky oposum, nebo také vačice.
Jednou jsme zase takhle popíjeli v parku a protože byl hezký večer, tak jsme se rozhodli zajít se podívat k Opeře a udělat nějaké noční fotky. Když jsme tak lovili nejhezčí záběry, tak jsem si najednou uvědomila, že jsem svého krásného mobilka, nechala ležet kdesi v trávě v Hyde Parku a tak jsme hnali zpátky. Bohužel jsme si úplně přesně nepamatovali, kde jsme to seděli, tak jsme museli prolézt pár zákoutí a jak vám tahle prolézám ten park, tak najednou přede mnou sedí na zadních podivné zvířátko, svítí si na mě očičkama a nechápavě na mě zírá.
Kdo mě zná, tak asi ví, co následovalo :o) Zařvala jsem a chudák oposum, asi stejně šokovaný jako já zmizel ve křoví. Mobilka jsem našla ležet v trávě o několik kroků dál, takže story nakonec dobře dopadla, ale já bych se nad sebou měla opravdu zamyslet. To už by byl třetí mobil, co bych takhle ztratila. Ještě to nevím určitě, ale asi nebudu pít, možná ... snad … jeste uvidíme :o)
Komentáře
Přehled komentářů
HI,
ANI NEMUZU UVERIT TOMU , ZE DNES JE TO PRAVE 19 LET CO JSEM V AUSTRALII-KONKR. V ADELAIDE
CO SE VSE ZMENILO V CECHACH ZA TU DOBU?
BYLO MI TENKRAT 22, KDYZ SEM ODJEL Z CECH. ASI BYCH TAM UZ NEUMEL ZIT,ALE OBCAS SE MI ZASTESKNE PO PRAZE. STEJNE BY SI ME TAM UZ ASI NIKDO NEPAMATOVAL, NEBO JEN MATNE.
VSEM KRAJANUM WISH YOU GOOD LUCK
Neco vic o praci....
(Monicka z Londyna, 23. 2. 2008 13:32)
Ahoj Jitus.
...musim ti pekne vyhubovat...mam pocit, ze me chytla dalsi CESTOVNI HORECKA a to specialne po precteni tvych clanku. Asi me v Cechach jen tak neuvidi. Chtela bych se te zeptat na par informaci. 1. Jak dlouho trva vyrizeni visa do Australie?
2. Jaky dokumenty potrebuji, kolik musim priblizne investovat nez vycestuji?
3.Kolik hodin je povoleno pracovat v Autralii?
4.Posledni otazka... ja dlouho budes v Australii?
Dekuji moc za odpovedi a preji Good Luck ve studiich. PApa Monca
Vánoce
(Petra, 6. 1. 2008 11:49)Ahojky Jitu. Gratulujeme k najití práce a moc děkujem za pohled. Napiš nám jak probíhaly velkolepé oslavy Silvestra a taky by mě zajímalo, jak slaví Vánoce tedy jestli je slaví Tví korejští přátelé. Moc zdravíme. A taky písni jak jsi na tom s tím studiem francouzštiny - jestli už se našel vhodný a pohledný učitel :) . Těšíme se na nové článečky a fotečky. Zdraví Kutnohoráci
TIME
(STEPAN, 22. 7. 2009 17:07)